Studenten EDRiT aan de slag met Kritische vrienden


dinsdag 6 oktober 2020

​Het lectoraat Ondernemen in Verandering, een samenwerking tussen de Hanzehogeschool Groningen en het Alfa-college, werkt met partners aan vernieuwende methoden met als doel de onderlinge samenhang en samenwerking tussen projecten te versterken op plekken waar studenten, ondernemers en overheid samenkomen. Op 5 oktober 2020 heeft lector Ondernemen in Verandering Alexander Grit een workshop ‘Kritische vrienden’ gegeven aan studenten die werkzaam zijn in innovatiewerkplaats Eems Dollard Regio in Transitie te Winschoten. 

Deze innovatiewerkplaats is een onderdeel van het project Grenzenlo(o)s Talent! In deze innovatiewerkplaats worden onderzoeken uitgevoerd in de Eems Dollard Regio. In verband met de huidige maatregelen omtrent Covid-19 is de workshop voor het eerst digitaal gegeven! De studenten waren afkomstig van verschillende opleidingen zoals Bedrijfskunde, Vastgoed & Makelaardij, Social Work en Facility Management. 

De workshop startte met een algemene inleiding en theorie over ‘Kritische vrienden’. Er werden mooie voorbeelden gegeven over wat het ‘Kritische vrienden’ principe inhoudt. Na het theoriegedeelte gingen de studenten in subgroepen aan de slag met appreciative inquiry, een krachtig instrument om positieve verandering te genereren aan organisatie, team of individu vanuit wat al werkte in het verleden. De studenten legden elkaar vragen voor over bepaalde situaties en bespraken de antwoorden op deze vragen. Daarna gingen ze op zoek naar hoe ze de situatie konden verbeteren. De studenten vonden het een leerzame interactieve workshop met duidelijke voorbeelden uit de praktijk.