Kennismaking met onze ambassadeurs #3!


maandag 14 maart 2022

Binnen het project Grenzenlo(o)s Talent! wordt er samengewerkt met verschillende partijen in Nederland en Duitsland. In deze reeks zijn meerdere ambassadeurs van ons project aan het woord. De derde en laatste ambassadeur is Aziza Zijlstra, Trainee bij het Nationaal Programma Groningen en deelneemster aan de CV Boost!

Stel jezelf even voor.

Mijn naam is Aziza en ik ben Trainee bij het Nationaal Programma Groningen. Als onderdeel van mijn traineeship werk ik nu voor de Gemeente Oldambt aan verschillende projecten en neem ik deel aan het programma ‘CV Boost’.

Waarom wil jij ambassadeur zijn voor grensoverschrijdende samenwerking?

Omdat ik het eigenlijk heel gek vind dat er een grens zit, die wij zelf hebben bedacht en in stand houden, en dat je daarom niet zou kunnen samenwerken. Terwijl, als je naast elkaar woont is het heel logisch om samen te werken. Ik geloof dat je heel veel kan leren van elkaar, juist omdat er culturele verschillen zijn. Een andere blik op dingen kan je helpen om verder te komen of om het anders te bekijken. Daardoor blijf je niet hangen in wat je altijd deed maar verruim je je blikveld en daardoor ontstaan weer nieuwe mogelijkheden. Daarnaast vind ik het een goed idee om talent in het noorden te houden. Een grensoverschrijdende samenwerking helpt daarbij omdat je daarmee de vijver vergroot.  

Werkgevers, werkzoekenden en studenten over de grens in contact brengen. Wat vind je daarvan?

Ik neem deel aan de ‘CV Boost’ omdat ik graag meer inzicht wil krijgen in de mogelijkheden binnen de regio. Ik heb een internationale interesse; ik heb Engelse taal & cultuur gestudeerd en daarna een Master afgerond in Euroculture. Deze training vind ik een mooie opfrisser van bepaalde culturele theorieën die ik tijdens mijn studie ook heb gehad. Tijdens de training hebben we ook een aantal Duitse lessen gehad. Ik ontdekte dat het toch handig is om dat bij te houden, het was aardig weggezakt. Deze lessen zijn weer een mooie aanzet om er meer mee te doen.

Daarnaast vind ik het heel interessant om van gastsprekers en medestudenten met zoveel verschillende achtergronden persoonlijke verhalen te horen. Ik had nog veel meer willen horen en met anderen willen praten. Dat gaat lastig online. We blijven wel hangen om met elkaar na te praten maar toch ontstaat er niet echt een spontaan gesprek. 

Waar ik ontzettend veel zin in heb is de micro stage, die volgt binnenkort. Daar kijk ik erg naar uit. En het slotevenement kan als het goed is wel fysiek plaatsvinden. Dat zou ook hartstikke leuk zijn.

Wat vind je van de Innovatiewerkplaats IWP EDRiT?

Persoonlijk heb ik daar nog niet gezeten maar ik vind het heel goed dat ze zoveel verschillende dingen initiëren en organiseren. IWP EDRiT zorgt ervoor dat mensen vanuit diverse organisaties en contexten (studenten, werkgevers, trainees) samengebracht worden. Uit ervaring weet ik dat dit enorm belangrijk en behulpzaam kan zijn. Elke vrijdag heb ik een dag met mijn mede-trainees bij VONK. Wij werken allemaal bij verschillende organisaties en juist door die diverse perspectieven kunnen we elkaar verder helpen. Dat vind ik leuk en ik leer er enorm veel van. De innovatiewerkplaats kan voor mensen ook zo’n rol spelen.

Wat is jouw advies aan een werkgever?

Focus bij een zoektocht naar nieuw talent niet op exacte studieachtergronden. Ik zie en merk nog vaak dat ze in vacatures bijvoorbeeld om een bepaalde studierichting vragen. Voor mijn traineeship was geen specifieke richting vereist en hebben ze juist iemand willen aantrekken waarmee het klikt. Daardoor merk ik dat ik hier zo op mijn plek zit. Iemands persoonlijke motivatie en karakter zegt meer dan welke diploma’s iemand heeft behaald. Het zou werkgevers helpen om daar opener in te staan.

Wat is jouw advies aan een student of werkzoekende?

Zoek een plek waar je een goed gevoel bij hebt en een werkgever waarmee het klikt. Solliciteren werkt twee kanten op. ‘Ik wil graag een baan maar wel een baan die ik leuk vind en wat bij me past’.

Daar kwam ik in mijn zoektocht naar een baan pas achter. De werkgever heeft wensen ten aanzien van de kandidaat maar andersom mag ik ook wat verlangen van de werkgever.
En ik geloof ook dat als je een werkplek vindt waar je je goed bij voelt, dat succes en plezier vanzelf volgt.