Genoeg te doen in Innovatiewerkplaats in Winschoten


dinsdag 1 september 2020

In de maand september is weer een grote groep nieuwe HBO-studenten aan de slag gegaan bij Innovatiewerkplaats Eems Dollard Regio in Transitie (EDRiT). De innovatiewerkplaats is gevestigd in de Ondernemersfactory in Winschoten en onderdeel van Grenzenlo(o)s Talent! een project waarin onder andere de Hanzehogeschool, de gemeente Oldambt, De Hochschule Emden Leer en Landkreis Leer samenwerken. Doel van deze ‘landingsplaats’ voor studenten in Winschoten is om zo jonge studenten tijdens hun studie met onze regio kennis te laten maken.

Na de zomer werd het werken in de innovatiewerkplaats gecombineerd met bezoeken in de regio. Vierdejaars studenten Social Work die onderzoek doen naar de functie van dorpsondersteuner hebben hiervoor een startbijeenkomst bijgewoond in Westerlee met de gemeente Oldambt, Sociaal Werk Oldambt en Dorpsbelangen Westerlee. Op anderhalve meter afstand werden de studenten bijgepraat over de huidige stand van zaken in het dorp en de wensen van hun ‘opdrachtgevers’.

Derdejaars studenten Vastgoed & Makelaardij gingen op verkenning in Bad Nieuweschans. Zij doen onderzoek in Bad Nieuweschans naar wat bepaalt of een leefomgeving een gezonde leefomgeving is voor zijn inwoners en maken daarvoor een profielschets van het dorp.

Ook dit semester wordt gewerkt aan het succesvolle project ‘Scheemda in de lift’. Dit keer door vierdejaars studenten Bedrijfskunde. In de periode februari – juni 2020 hebben 35 Nederlandse en internationale studenten van verschillende opleidingen binnen de Hanzehogeschool in het kader van ‘Scheemda in de lift’ in dat dorp gekeken naar de winkelvoorraad, het woningaanbod, de leefbaarheid, monumentale panden en het aanbod van voedsel in het OZG. De bevindingen van deze onderzoeken worden nu over de grens getild en zullen op 5 november gepresenteerd worden in Aurich. Hier wordt namelijk gewerkt aan een nieuw gezondheidscentrum, waardoor de impact van de vestiging van het OZG op het dorp Scheemda voor hen erg interessant is. In samenwerking met onze partner in Grenzenlo(o)s Talent!, Landkreis Leer zal er gekeken worden hoe deze bevindingen ook toepasbaar kunnen zijn in Duitsland.

Verder wordt er hard gewerkt aan een website voor de innovatiewerkplaats. Hierop zullen binnenkort onze projecten zichtbaar zijn en kunt u meer informatie vinden over wat IWP EDRiT kan betekenen voor uw gemeente, vereniging, bewonersinitiatief, onderneming of organisatie.

In verband met de op 28 september aangekondigde coronamaatregelen is de innovatiewerkplaats in ieder geval in de maand oktober niet meer fysiek toegankelijk en werken de studenten voornamelijk digitaal. De onderzoeken lopen echter gewoon door. Mocht u dus nieuwe onderzoeksopdrachten hebben waar wij jonge, innovatieve studenten van de Hanzehogeschool op zouden kunnen zetten neem dan contact met ons op. U kunt daarvoor een mail sturen naar: info@grenzenloos-edr.nl.

Innovatiewerkplaats Eemsdollard Regio in Transitie is onderdeel van het Arbeidsmarkt Noord-project ‘Grenzenlo(o)s Talent’ en wordt mede gefinancierd door INTERREG 5a.