Kennismaking met onze ambassadeurs #2!


vrijdag 11 maart 2022

Binnen het project Grenzenlo(o)s Talent! wordt er samengewerkt met verschillende partijen in Nederland en Duitsland. In deze reeks zijn meerdere ambassadeurs van ons project aan het woord. De tweede ambassadeur is Johann Willms, werkzaam bij Landkreis Leer.

Stel jezelf even voor.

Mijn naam is Johann Willms en ik werk bij Landkreis Leer als docent Digitalisering en Economie, Nederlands en Arbeidsmarkt. Sinds 2005 werk ik grensoverschrijdend. Eerder was dit alleen arbeidsbemiddeling, tegenwoordig doe ik ook meer projecten met scholieren, sutdenten en loopbaanstarters.

Waarom wil jij ambassadeur zijn voor een grensoverschrijdende samenwerking?
Ik vind samenwerken met onze buren erg interessant. Je maakt kennis met andere systemen en andere schooltypes. Vooral de arbeidsmarkt in Nederland is meer open en flexibel. Daarentegen is het werk voor Nederlanders in Duitsland sociaal goed beschermd.

Werkgevers, werkzoekenden en studenten over de grens in contact brengen. Wat vind je daarvan?

Heel belangrijk! Ook in de Eems Dollard grensregio. Alle partijen profiteren hiervan. Leerlingen, studenten, werknemers en werkgevers kunnen ervaring opdoen in het buurland en van elkaar leren.

Wat vind je van de Innovatiewerkplaats IWP EDRiT?

De IWP is een goed en centraal startpunt voor een breed netwerk op het gebied van Werk, Opleiding en Ontwikkeling. Er zijn mooie initiatieven gestart door de IWP en ze stimuleren samenwerking onderling maar ook over de grens. Ik heb veel contact met de IWP en ze zijn voor mij het aanspreekpunt in de grensregio.

Wat is jouw advies aan een werkgever?

Als werkgever kun je zoveel betekenen en kansen grijpen. Gebruik de infrastructuur en de mogelijkheden. Zij kunnen vaak de eerste stap zetten naar grensoverschrijdend samenwerken en het leggen van contacten in het buurland.

Wat is jouw advies aan een student of werkzoekende?

Voor mensen die nog geen baan hebben is het een fantastische kans om de horizon te verbreden en het bereik te vergroten. Ook kun je gebruikmaken van bestaande netwerken, zij kunnen u verder helpen.